Juhani Eilola

Tärkeintä on, että äiti on järjettömän tyytyväinen

Kurikkalaisen Juhani Eilolan äiti on sairastanut muistisairautta jo pitkään. Omasta kodista äiti ei kuitenkaan halua luopua, joten lapset ovat tehneet kaikkensa, jotta äidin itsenäinen elämä voisi jatkua turvallisesti mahdollisimman pitkään. Eilola itse on ryhtynyt äitinsä työssäkäyväksi omaishoitajaksi.

– Soittelen äidin kanssa videopuhelun kolme-neljä kertaa päivässä. Jos äiti on huonolla tuulella, kaikki on sekaisin, jos hyvällä, hän on lähes normaali. Puhelu pitää aloittaa positiivisesti, Eilola kertoo.

Suvanto Careen Juhani Eilola tutustui, kun Kauhajoen terveyspalvelut tuottava Suupohjan LLKY otti käyttöönsä Suvanto Videopuhelun sekä Suvanto Päiväkirjan. Eilola huomasi pian molempien palveluiden edut. Lue lisää Suupohjan LLKY:n ja Suvanto Caren yhteistyöstä!

Päiväkirjaan Juhani Eilolalla on tapana tehdä merkintöjä puhelun sisällöstä ja äidin voinnista. Näitä merkintöjä seuraavat sekä äidin luona kahdesti päivässä vierailevat hoitajat että Eilolan velimiehet. Videopuhelut taas ovat osoittautuneet äärimmäisen tärkeäksi yhteydenpitovälineeksi äidin ja Juhani-pojan välillä. Ilman ei enää osaisi olla.

– No minä olen tyytyväinen, mutta tärkeintähän on, että äiti on ihan järjettömän tyytyväinen, Eilola ihastelee.

Videopuhelu päällä koko yön

Juhani Eilola kertoo äitinsä saavan mielenrauhaa ja turvaa videopuheluista. Muistisairaus tuo hänen ajatuksiinsa erilaisia pelkoja, jota ”näköpuhelun” avulla on onnistuttu lievittämään. Eilola jakaa muistonsa eräästä myrskyisestä ja sateisesta yöstä: äitiä pelotti kova ukonilma. Lisäksi hän huomasi, että yläkerrassa tippui sadevettä sisälle asti. Elettiin kiihkeintä korona-aikaa, eikä tartuntavaaran vuoksi äidin luo voitu rynnätä apuun. Suvanto Videopuhelun avulla äiti saatiin kuitenkin rauhalliseksi ja astiat asetettua ensihätään vuotokohdan alle.

– Meillä oli Videopuhelu koko yön päällä. Äiti meni nukkumaan kone auki ja minäkin nukahdin ruudun äärelle, Eilola muistelee.

Kaikkein eniten äiti nauttii, kun hän saa Videopuhelun kautta uutta katseltavaa ja koettavaa. Siksi Juhani Eilola pyrkii tekemään ainakin osan puheluista ulkona luonnon äärellä. Äidistä on hauska seurata maisemia tai poikansa lenkkikaverina juoksevan koiran touhuilua.

 – Hänellä on todella hauskaa ja aika kuluu hyvin. Mukavampaahan se on kuin vain minun naamani katsella, Eilola naureskelee.

Runsaiden videopuheluiden lisäksi Juhani Eilola kyläilee äitinsä luona päivittäin. Tavallisesti  ohjelmaan kuuluvat kävelylenkit, kun fyysistä kuntoa äidillä vielä riittää. Lenkkeilyllä on toinenkin tarkoitus: Juhani Eilola toivoo että niiden ansiosta äidillä olisi vähemmän tarvetta lähteä ulos öiseen aikaan.

– Siinä on vaarana eteenkin kaatuminen. Äiti on pari kertaa kaatunutkin yksin ollessaan, Juhani Eilola kertoo huolestuneena.

Siihenkin on tosin nyt tulossa apu. Eilola on vastikään hankkinut äidilleen Suvanto Kotona sekä Suvanto Mukana -palvelut. Asiasta on keskusteltu paljon äidin kanssa. Mukana-paikannin saa olla tästä eteenpäin äidin turvana aina.

– Äitiä naurattaa, kun sanon että minä vaikka sidon sen sinun kaulaasi, jotta pidät sitä, Eilola hymyilee.