Helena Luoma

Suvanto Caren ansiosta muistisairas sai asua kotona pitkään

Helena Luoman läheinen sairastui muistisairauteen. Tilanne oli hälyttävä, sillä läheisen sairastama diabetes vaati jatkuvaa ja tarkkaa hoitoa. Kotisairaanhoidon kautta avuksi saatiin Suvanto Kotona, Suvanto Video ja Suvanto Mukana -palvelut.

– Vaikka hoitajat kävivät paikalla lopulta neljä kertaa päivässä, he olivat aina vain pienen hetken kerrallaan. Paikantimen ja tabletin avulla minä sain häneen aina tarvittaessa yhteyden ja pystyin seuraamaan hänen kuulumisiaan, Helena Luoma kertoo.

Paikantimen avulla läheiseen saatiin yhteys myös silloin, kun hän eksyi lenkillään liian kauas tutuilta kulmilta. Lopulta paikantimessa otettiin käyttöön toiminto, joka ilmoitti joka kerta kun läheinen oli poistumassa määrätyltä alueelta.

– Sekä minulle että hoitajille tuli hälytys ja saatoimme sitten opastaa hänet takaisin kotiin. Välillä se oli haastavaa, sillä muistisairauden vuoksi hän ei kyennyt aina tunnistamaan tuttujakaan paikkoja, Luoma muistelee.

Etähoitaja valvoi ruokailua

Helena Luoma matkusti usein 400 kilometrin matkan kotoaan tukeakseen läheisensä yksinasumista, kuljettaakseen häntä lääkäriin ja kuulostellakseen hänen vointiaan. Luoma havaitsi esimerkiksi, ettei läheinen syönyt tarpeeksi päivän aikana. Kahvia kyllä tuli keitettyä ja leipää nautittua, mutta varsinainen ateriointi unohtui. Luoma oli huolissaan, sillä diabeteksen vuoksi läheisen verensokeritasot saattoivat heitellä terveydelle vaarallisella tavalla.

– Lopulta kotihoito ja etähoitaja Ritva Ala-Mattinen ehdottivat, että Ritva ohjeistaa ja seuraa syömisiä tabletin välityksellä. Hän neuvoi vaihe kerrallaan ottamaan aterian jääkaapista, lämmittämään mikrossa ja niin edelleen, Luoma kuvaa.

Lue täältä juttu Ritva Ala-Mattisen työstä etähoitajana!

Ala-Mattinen myös opasti Luomaa Suvanto Kotona -palvelun käytössä. Puhelimen sovelluksessa näkyvät havainnot kotoa osoittivat Luomalle, että hänen läheisensä olisi jatkuvasti iltaisin yksin ulkona.

– Etähoitaja näki omalta koneeltaan, että hän kyllä kävi ulko-ovella, jonka sensorit havaitsivat. Mutta hän kehotti myös seuraamaan sensoreiden muuta toimintaa, liikettä ja vuoteen käyttöä. Niistä näkyi, että yö oli itse asiassa vietetty sisällä. Näitä tietoja piti vain oppia tarkemmin tulkitsemaan, Luoma muistelee.

Kaiken kaikkiaan Helena Luoma on ollut erittäin tyytyväinen Suvanto Caren laitteisiin. Nyt läheinen on muuttanut jo ympärivuorokautisen hoivan piiriin, sillä sairauden edetessä yksinasuminen muuttui liian haasteelliseksi. Luoma kuitenkin uskoo, että kotona vietettyä aikaa saatiin huomattavasti pidennettyä Suvanto Caren teknologian ansiosta.

– Kyllä voin suositella näitä erinomaisia laitteita. Niiden ansiosta muistisairaskin on saanut asua itsekseen mahdollisimman pitkään, Helena Luoma summaa.