Pielaveden kunta, Maria Toiviainen

Pielavesi toimii etähoidon edelläkävijänä

Pohjois-Savon Pielaveden kunnassa ei ole kangistuttu vanhoihin kaavoihin. Pielavesi on ottanut teknologian sekä uudet innovaatiot käyttöön vanhuspalvelun yksikössä uteliain mielin ja innostuneesti. Yksi yhteistyökumppaneista on Suvanto Care, jonka Videopuhelu-palvelua ja Mukana -turvapaikantimia on kokeiltu onnistuneesti.

– Ylpeä olen, että vaikka ollaan pieni paikkakunta, niin tosi hienosti ollaan lähdetty mukaan. Voisi sanoa että ollaan toimittua aivan edelläkävijänä, iloitsee Pielaveden kunnan kotihoidon lähihoitaja Maria Toiviainen.

Toiviaisen mukaan kotihoito säästää paljon aikaa, rahaa ja hoitajien resursseja varsinkin Suvanto Videopuhelun avulla. Erityisesti ajansäästö tuntuu kaukana asuvien ikääntyneiden kohdalla kun päivittäisiä käyntejä ei tarvita. Suvanto Videopuhelua käytetään pääasiassa voinnin varmisteluun ja se on tarkoitettu yhteydenpidoksi heille, joilla yhä on toimintakykyä.

– Iltapäivisin aina samaan aikaan soitellaan kun on rauhallisempaa ja pystyy oikeasti keskittymään asiakkaan asioihin. On meillä ollut tavoitteena, että pystyttäisiin järjestämään myös ilta- ja aamusoittoja. Yötä vasten tehty puhelu olisi varmasti sellainen turvaa tuova, Toiviainen pohtii.

Laitteiden käytön helppous yllätti positiivisesti

Toiviaisen mukaan koko henkilökunta on ottanut teknologian käyttöönsä hyvillä mielin. Osa on nauttinut laitteiden käytöstä toki enemmän kuin toiset, ja juuri he ovatkin ottaneet videopuhelut pääsääntöisesti haltuunsa. Tablettilaitteen käytön helppous yllätti positiivisesti. Ikääntyneillä itselläänkään ei ole ollut ongelmaa laitteen hallinnassa.

– Laitteethan eivät tarvitse käyttöosaamista. Ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Kaikki ylimääräiset toiminnat on estetty ettei kukaan vain vahingossakaan painaisi väärää nappulaa, Toivainen naurahtaa.

Toiviainen myöntää että aluksi laitteiden asennus vaatii hieman työtä hoitajilta. Tabletti viedään kohteeseen ja sille katsotaan yhdessä sopiva paikka. Alkuvalmistelujen jälkeen ei videoyhteyden päässä oleminen ole ollut ikääntyneille lainkaan ongelmallista. Kommunikointi on sujunut etäyhteydellä hienosti.

– Yllättävän hyvin, vaikka he eivät muuten olisi tällaisia teknologian ääressä eläneitä. Kuitenkin se keskustelu on ollut hyvin luontevaa, Toiviainen iloitsee.

Teknologia tukee parhaiten heitä, jotka pärjäävät vielä itsekseen

Toiviainen haluaa korostaa, että laitteet ovat hyvä lisä itsenäisen asumisen tukemiseen, mutta kovin huonokuntoisen ikääntyneen hoitoa ei voi jättää laitteiden varaan. Suvanto Mukana -paikantimet toimivat Toiviaisen mielestä tarkoituksenmukaisella tavalla silloin, kun ihmisellä itsellään on vielä toimintakykyä jäljellä. Esimerkiksi, jos ikääntynyt on muuten hyväkuntoinen, mutta kärsii vaikkapa huimauksesta tai ei pääse kaatuessaan oma-aloitteisesti yksin ylös, saa hän Suvanto Mukana -paikantimesta paljon turvaa arkeen.

– Hänelle joka ei ole vakavasti muistisairas, tykkää häärätä pihalla, marjastaa tai liikkua kodin ulkopuolella. Tällaiselle vielä aktiiviselle ihmiselle. Olen suositellut myös omaisille, että heillekin menisi tarvittaessa hälytys ja pystyisivät seuraamaan sitä kautta tilannetta, Toiviainen kertoo.

Suvanto Mukana -turvapaikantimen etuna on ääniyhteys, jonka kautta hälytyksen tehneeseen saadaan suora kontakti. Väärien hälytysten vuoksi paikan päälle ei tarvitsekaan lähteä, vaan tilanteen voi tarkistaa etänä heti hälytyksen tultua.

– On ollut tällaisia tilanteita, että on saatu hälytys ja kun on soitettu niin sanotaankin että ”painoin vahingossa” tai ”ei minulla enää olekaan hätää”, Toiviainen hymyilee.