Satu Lehtonen

Äiti tunnistaa meidät kaikki vieläkin, kun kuva näkyy

Korona-aallon iskiessä Satu Lehtonen sisaruksineen pohtivat keinoa pitää tiiviisti yhteyttä muistisairaaseen äitiinsä rajoituksista huolimatta. Äiti asui yksikseen, eikä pärjääminen enää ollut aivan samaa luokkaa kuin ennen. Avuksi hankittu tavallinen videopuhelin tuntui kömpelöltä, sillä se vaati äidiltä linjan aukaisemista. Puhelut lähtivät luistamaan huomattavasti paremmin kun laite vaihdettiin Suvanto Caren Videopuheluun.

-Alajärven kunnalla oli kotihoidon kautta pilotti Suvanto Caresta ja sitä kautta se tuli tutuksi, Lehtonen muistelee.

Nyttemmin Lehtosen äiti on siirretty asumaan palvelukotiin, mutta Suvanto Videopuhelu toimii yhä arkisten kontaktien tukena sisaruskatraan kesken.

Suvanto Kotona paljasti äidin

katkonaiset yöt

Äidin vielä asuessa kotona asuntoon sijoitettiin myös Suvanto Kotona -havaintoyksiköt, joiden avulla äidin voinnista ja päivän kulusta saatiin tarkkaa tietoa. Suvanto Kotona -palvelu oppi tunnistamaan äidin päivärytmin ja välitti tiedot Satu Lehtosen kännykkään. Kaikki tavallisuudesta poikkeava tuli konkreettisesti ilmi. Esimerkiksi yöunien rikkonaisuus paljastui aika nopeasti palvelun avulla.

– Sieltä näkyi, että äidillä oli yölläkin sitä aktiivisuutta, liikkui paljon, Lehtonen sanoo.

Muistisairaan voi olla itse haastavaa kertoa yöllisistä tapahtumista, sillä ikääntynyt ei itse niitä välttämättä enää muista tai omaisten on vaikea erottaa todelliset tapahtumat sairauden värittämistä. Kovin katkonainen yö ja univaikeudet saattavat heikentää muistin toimivuutta entisestään. Epätietoisuuden kanssa ei kannata elää. Faktapohjainen tieto antaa autenttista kuvaa ikääntyneen todellisesta tilasta silloin, kun paikan päällä ei ole ketään muuta varmistamassa tilannetta.

Suvanto Videopuhelun käyttö on helppoa, kun linja aukeaa automaattisesti

Suvanto videopuhelun avulla Satu Lehtonen pitää yhteyttä äitiinsä päivittäin. Ennen palveluasuntoon muuttamista äidin luona käytiin useita kertoja vuorokaudessa, videopuhelut toimivat fyysisen kontaktin tukena. Puheluiden kautta hoituivat kuulumisten kyselyt, muistutukset lääkkeiden ottamisesta ja terveydentilan seuraaminen. Nyt paikan päällä vieraillaan kerran päivässä, muina aikoina nähdään videon välityksellä.

– Ilman muuta äiti tykkäsi kovasti ja tunnistaa kyllä meidät kaikki vieläkin kun kuva näkyy. Mielellään juttelee ja lastenlapsia pystyy tervehtimään. Paljon parempi vaihtoehto kun pelkkä tavallinen puhelu, Satu Lehtonen kuvailee kokemusta Suvanto Videopuhelusta.

SuvantoCaren laitteita Lehtonen kuvailee helpoiksi ja toimiviksi. Suvanto Videopuhelut onnistuvat vaikeuksitta, vaikka muistisairaus tekee monen muun arkisen puuhan välillä haasteelliseksi. Parasta on, että ikääntyneen ei itse tarvitse tehdä yhteyden eteen mitään.

– Ei äiti varmasti enää osaisi edes käyttää tavallista videopuhelinta. Tämä on helppoa, kun linja äidille aukeaa automaattisesti, Satu Lehtonen sanoo.