Asiakaskokemus Heidi Haili

Aamulla ensimmäiseksi katsotaan, miten äidin yö on sujunut

Heidi Haili tarkistaa aamulla herättyään kuinka hänen äidillään on yö sujunut. Äiti on jo yli 90-vuotias ja sairastaa Alzheimerin tautia, mutta asuu vielä itsekseen asunnossaan Espoossa. Tiedot yön tapahtumista Haili saa puhelimeensa Suvanto Kotona -palvelun kautta. Sama informaatio äidin tilasta kulkee myös Hailin kolmelle muulle sisarukselle.

– Katsotaan aamulla ja uudestaan illalla sekä joskus päivälläkin, Heidi Haili kertoo.

Nestehukan vaara huomattiin Suvanto Kotona -palvelun ansiosta

Äidin asuntoon sijoitetut sensorit rekisteröivät kotona tapahtuvia toimintoja, kuten aktiivisuutta eri huoneissa, vuoteessa vietettyä aikaa, vessassa tapahtuvaa liikettä ja kotoa poistumista. Suvanto Kotona -laitteen hankkimiseen päädyttiin sen jälkeen kun kotona oli tilanne, että äiti oli maannut lattialla pari päivää pääsemättä lainkaan ylös. Kotona -palvelu antaa liikehdinnän seuraamisen lisäksi myös kattavammin tietoa ikääntyneen päivärytmistä ja terveydentilasta. Tarvittaessa laite hälyttää heti, kun muutoksia tapahtuu. Suvanto Kotona -palvelun ansiosta Heidi Hailin äidin kärsimä nestehukkakin paljastui onneksi ajoissa.

– Hellekautena huomattiin ettei äiti käy tarpeeksi usein vessassa, Haili sanoo.

Tähän asti Heidi Hailin äiti on pärjännyt itsekseen kohtuullisesti. Haililla itsellään kertyy matkaa äidin luokse noin 30 kilometriä, mutta nuorempi veli sekä sisko asuvat vain noin kymmenen kilometrin päässä ja ovat paikalla nopeasti, mikäli tarvetta on. Äidin luona vieraillaan vuoron perään kolme kertaa viikossa. Kotihoito on aloittanut käynnit sen jälkeen kun Hailin äiti kotiutui vastikään sairaalasta.

– Hänellä oli jäänyt lääkkeitä ottamatta ja arvot menneet huonoksi. Kerran aamupäivällä kotihoito käy tarkistamassa tilanteen ja vaihtamassa siteitä jalkaan, Haili kertoo.

Äidin toiveena on saada asua kotona

Iäkkään äidin kotona asuminen aiheuttaa Heidi Hailin ja hänen sisarustensa mielessä huolta ja tulevaisuus mietityttää. Kotona pärjäämistä vaikean sairauden kanssa on mahdotonta ennustaa kovin pitkälle tulevaisuuteen. Äidin toiveena on kuitenkin saada asua kotosalla niin kauan kuin suinkin pärjää. Laitoshoito ei juuri nyt ole ajankohtaista, eikä paikan saaminen myöhemminkään ole läpihuutojuttu.

– Täällä pääkaupunkiseudulla on vähän haasteellista saada kun kaikki paikat ovat täynnä, Heidi Haili harmittelee.

Vaikka teknologia ei ympärivuorokautista hoitohenkilökuntaa korvaakaan, tuo Suvanto Kotona -palvelu kaivattua turvaa mielelle, kun äidin kuulumisia ei tarvitse joka käänteessä aprikoida, vaan asian voi tarkistaa helposti puhelimen kautta.

– Kyllä se hyvä on, tietää miten on mamma siellä liikkunut ja yleensäkin että siellä ollaan hengissä, Haili pohtii.