Suvanto Kotona ja Suvanto Mukana -palvelujen käyttäjän omainen

"Suvanto Care tuli tarpeeseen"

Rovaniemeläinen Eija Hast on tyytyväinen, aloitteleva omaishoitaja, joka on päässyt tutustumaan Suvanto Care -palveluun iäkkään äitinsä kanssa. 90-vuotias äiti on asunut tähän asti yksin omakotitalossa, kaukana keskustasta ilman mitään tukipalveluita. 

Hiljalleen läheisten huoli kuitenkin heräsi, sillä äidin muisti alkoi temppuilemaan, joten Eija pyysi äitinsä päästä kaupungin kotihoidon arviointijaksolle. Valitettavasti kotihoitopalvelu oli tullut siihen tulokseen, että iäkäs äiti pärjää yhä ilman tukitoimia, sillä hänellä sujuu vielä itsenäinen ruokailu. Tämä järkytti Eija Hastin mieltä ja hän vaati kunnalta jotain tukitoimia äitinsä avuksi. Silloin hänelle ehdotettiin Suvanto Care -palvelun kokeilemista.

Suvanto Caren käyttöönotto helpotti huolta

Kuten monissa muissakin vanhusten asumiseen liittyvissä kertomuksissa nousee Hastin kertomuksessa esille iso huoli yksin asuvan, iäkkään läheisen voinnista – Mitä yksin asuvan kotona tapahtuu? Onko läheisellä kaikki asiat kunnossa?

Näihin kysymyksiin Suvanto Caren palvelut vastaavat helposti. Kotona asuvan ikäihmisen  hyvinvointia sekä kotona pärjäämistä voi seurata mukavasti etäyhteyksien avulla. Läheiset saavat reaaliaikaista tietoa kotona asuvan ikäihmisen arjesta puhelimeensa tai tablettiinsa. Havaintolaitteet ovat huomaamattomia, arkea häiritsemättömiä turvallisuuden lisääjiä.

Eija Hast sai äidilleen Suvanto Caren kokeiltavaksi sen jälkeen, kun muutamien ikävien tapausten johdosta hän oli ollut yhteydessä kotihoitoon ja esittänyt tyytymättömyytensä sen toimintaan.

“Ihana Suvanto! Mahtava helpotus. Nyt saatoin seurata äidin puuhastelua. Vaikka hän välillä otti vahingossa keskusyksikönkin pois seinästä, niin minullehan tuli siitä hälytys. Iltaisin näin, että hän on nukkumassa sängyssä ja minä saatoin panna nukkumaan. Aamulla näin, että hän liikkuu ja minäkin sain rauhassa alkaa kahvin keittoon”, summaa Hast kokemuksiaan Suvannon käytöstä.

Kaikki havainnointi tehdään aina asukkaan yksityisyyttää kunnioittaien, eikä järjestelmä kuvaa tai kuuntele kotia. Arjen sujumista havainnoidaan sen sijaan muun muassa liikehavaintoyksiköillä sekä sähkölaitteiden käyttöä automaattisesti seuraamalla.

“Suvanto vailla vertaa oleva systeemi”

Eija Hastin tyytyväisyys Suvannon toimivuudesta huokuu hänestä. Vaikka Suvanto ei tällä hetkellä olekaan käytössä hänen äitinsä asumisjärjestelyjen muututtua, hän on valmis puhumaan Suvanto Caren eduista kaikille, joilla on tarvetta tämän tyyppiselle palvelulle.

“Olenkin esitellyt Suvantoa monessa paikassa; harjoittelukoulussa, vapaaehtoisjärjestö Neuvokkaan henkilöille sekä monelle muulle. Itse olen sotaorpo ja sen järjestön kerhoonkin Suvannon esittely sopisi!”, kertoo Hast ja aikoo jatkossakin kehua palvelua eri järjestöille.

“Mielelläni olen käytettävissä jos haluatte `kehujan`. Onhan Suvanto vailla vertaa oleva systeemi!” 

Eijan mielestä Suvanto Caren ratkaisu on poistanut huolen äitinsä voinnista, joten Suvannon käyttö jatkunee taas ensi kesänä, jos äiti vointinsa salliessa voi muuttaa taas takaisin omaan kotiinsa. Erinomaiseksi avuksi koettu palvelu tuo turvaa iäkkäälle äidille ja samalla helpottaa läheisten huolta kotona pärjäämisestä!