Asiakaskokemus Armi Lehtovaara

Kahvittelua äidin kanssa videoyhteyden välityksellä

– Kun äiti asui vielä kotona, me soiteltiin melkein päivittäin kuulumisia. Välillä haettiin kahvikupit ja juotiin kahvit samalla kun juteltiin, naurahtaa espoolainen Armi Lehtovaara.

Lehtovaaran ja äidin virtuaalikahvitus tapahtui Suvanto Caren Suvanto Videopuhelu -palvelun kautta. Se hankittiin yhteydenpitovälineeksi äidin ja hänen neljän lapsensa välille siinä vaiheessa, kun äidin kunto alkoi heikkenemään. Oikeaa ratkaisua ehdittiin etsiä jo pitkään.

– Jostakin tämän kekkasin! Netistä etsin tietoa ja lopulta Muisti -lehdessä näin Suvanto Caren mainoksen. Oltiin haaveiltu jostain helposta tablettilaitteesta, Lehtovaara kertaa.

Videoyhteys on ainoa keino saada äiti lapsineen yhtä aikaa koolle, sisarukset kun asuvat hajautetusti ympäri maata etelästä pohjoiseen, yksi peräti Englannissa asti. Äiti itse taas asui puolivälissä maata, Keski-Suomessa. Kerran viikossa on kuitenkin aikaa kokoontua yhteen videopuhelun äärelle muistelemaan menneitä.

– Olipas mahdottoman hyvä että oli tällainen mahdollisuus! Lehtovaara iloitsee.

Vaikka muisti heikkenee, on kuunteleminen vielä äidistä mukavaa

Suvanto Videopuhelun hankinta-aikoihin Armi Lehtovaaran äiti asui vielä kotosalla ja puheluita saatettiin soitella päivittäin. Sittemmin äidin kunto on pikkuhiljaa heikentynyt ja muutto tuetun asumisen piiriin tuli välttämättömäksi. Paikka järjestyi Oulusta, josta yksi lapsista jo ennestään asui. Spontaaneja puheluita ei hoivakodin toiveita kunnioittaen enää tehdä, mutta viikottain ennalta sovitusti linja avataan yhteistä hetkeä varten.

– Olemme huomanneet, että iltapäivällä viidestä seitsemään soitellessa linja toimii moitteettomasti kun meitä on vain neljä paikalla, mutta kun viides liittyy joukkoon, saattaa linja hieman tökkiä, Lehtovaara kertoo havainnoistaan.

Yhteydenpitoaikaa vaihtamalla voi kuormitus keventyä, mutta iltapäivät ovat juuri niitä hetkiä kun paikalle päästään helpoiten. Työpäivä on Brittein saarella jo päättynyt, äiti on yhä virkkuna eikä vielä ole kiire unten maille. Muistisairautensa vuoksi äiti ei itse osallistu keskusteluihin aivan yhtä aktiivisesti kuin ennen, mutta hän kuuntelee mielellään mitä jälkikasvulle on viikon aikana tapahtunut.

– Kuulumisia kysellään ja kerrotaan, sitten monesti muistellaan menneitä yhdessä, sitä aikaa kun me olimme pieniä, Armi Lehtovaara kuvailee keskustelujen sisältöä.

Vaikka sisarukset pitävät keskenäänkin tiiviisti yhteyttä toisiinsa soitellen, on viikottain ”kasvotusten” näkeminen myös heidän mielestään mukavaa. Kaiken kaikkiaan Suvanto Videopuhelu on ollut hankinnan arvoinen palvelu.

– Tosi hieno ja oikeastaan ainoa mahdollisuus pitää yhteyttä. Jos vain soittelisimme puhelimella, pitäisi äidillä aina olla joku hoitaja auttamassa siinä. Olemme tosi tyytyväisiä, kiva että tällainen löytyi! Lehtovaara kertoo.