Tuija Salmi on jo vuosia suunnitellut työkseen sisustuksia, jotka tukevat muistisairaan elämää ja asumista kotona ja hoivakodeissa. Taudinkuva oli siis Salmelle tuttu siinä vaiheessa, kun oman äidin muistisairauden ensioireet herättelivät hälytyskelloja. Vaikka toiset epäilivät, että Salmi reagoi turhan herkästi, sai hän kuitenkin houkuteltua äitinsä mukaan testeihin. Tulos oli ennakkoaavistuksista huolimatta järkytys.
– Äidin diagnoosin otti eri tavalla, se oli todella raskasta, Salmi myöntää kerratessaan muutaman vuoden takaisia tapahtumia.
Suvanto Kotona -palvelu rauhoittaa eteenkin omaisia
Nopeasti Tuija Salmi alkoi kuitenkin järjestämään äidin asumisen niin huolettomaksi ja itsenäiseksi kuin pystyi. Avuksi hankittiin Suvanto Caren Kotona -palvelu, Lääkemuistuttaja sekä Videopuhelu. Järjestelyt eivät ensi alkuun saaneet äidiltä kannatusta.
– Muistisairaudessahan ihminen ei itse tunne itseään varsinaisesti sairaaksi. Siksi äitikään ei ensin innostunut laitteiden hankkimisesta. Selitimme hänelle, että nämä ovat meidän läheisten mielenrauhan vuoksi. Sitä varten, että saamme heti hälytyksen, jos hän on vaikka liikkumattomana kylpyhuoneessa kauan aikaa. Silloin äitikin alkoi ajattelemaan, että tämähän on aivan hyvä juttu, Tuija Salmi muistelee.
Lääkityksen ja Suvanto Caren palvelujen ansiosta Salmen äiti pärjää vielä hyvin kotona itsekseen. Tosipaikan tullen tarvittava apu on myös paikalla nopeasti. Salmi itse asuu äitinsä naapurissa ja siskokin aivan lähietäisyydellä. Mitään vaaratilanteita ei vielä kuitenkaan ole sattunut.
– Toisinaan tulee laitteen kautta huomautus, että jääkaapin ovi jäänyt auki tai ulko-ovi raolleen. Sitten soittelemme äidille ja sanomme, että käypäs katsomassa onko jääkaappi siellä sulkematta. Äiti hämmästyy, että kuinkas sinä tuon nyt tiesit, Salmi naurahtaa.
Videopuhelun ansiosta isomummo on läsnä myös jälkipolven elämässä
Kotihoito vierailee äidin luona kaksi kertaa viikossa, muina päivinä käyvät sisarukset vuorotellen. Niinä päivinä kun äidin luokse ei ennätetä, yhteys otetaan Suvanto Videopuhelulla. Se on käytössä myös silloin, kun Salmen perhe matkustaa mökille tai lapsenlapsia hoitamaan. Äiti on läsnä näissäkin tilanteissa – videopuhelu välittää kuvaa lastenlastenlasten touhuista myös isomummolle.
– Sen kautta on hyvä muistuttaa myös lääkkeistä. Äiti ottaa ne usein ihan oikein siihen esille, mutta unohtaa joskus pöydän reunalle. Sanon äidille, että otapas ne nyt heti tässä niin minäkin näen. Laitetta ei tarvitse pitää kädessä samalla tavalla kuin puhelinta, joten äiti pystyy samalla toimimaan ohjeen mukaan, Salmi vinkkaa.
Lue lisäksi blogistamme sisustussuunnittelijana työskentelevän Tuija Salmen vinkit muistisairaalle sopivaan sisustukseen.