06.05.2022

Ikäihminen ja teknologia kuuluvat yhteen

Ikäihmisten määrän kasvaessa ja kotihoidon asiakkuuksien lisääntyessä, nousee huoli tulevaisuudesta. Kuinka varmistetaan tehokas, mutta samalla inhimillinen, kaikkia osapuolia tyydyttävä hoito? Tätä samaa pohdittiin vielä reipas vuosi sitten Järvi-Pohjanmaan perusturvassa. Se tuottaa ikäihmisten palvelut Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven kunnissa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

– Piti ruveta miettimään, että mitenkäs meidän henkilökunta riittää ja miten meidän aika riittää, muistelee Alajärven ikäihmisten palvelujohtaja Marita Ylilahti.

Nyt Järvi-Pohjanmaan perusturvan ja Suvanto Caren yhteistyö on poikinut näkyviä tuloksia. Ylilahti listaa kolme tärkeintä kärkeä, mitä Suvanto Caren teknologian turvin on saavutettu hyvinkin lyhyessä ajassa. Ensimmäiseksi hän nostaa henkilökunnan ajankäytön tehostumisen. Tehostetulla ajankäytöllä pystytään ohjaamaan resursseja paremmin niihin kohteisiin, missä avun tarve on suurimmillaan. Teknologia näkyy myös positiivisesti kustannuksissa, etäkäynnit säästävät muun muassa matkustamiseen kuluvan ajan. Hehkutuksen arvoisena Ylilahti mainitsee myös positiivisen vastaanoton, minkä Suvanto Caren palvelut ovat käyttäjiltä saaneet.

– Ihmisiltä on tullut hyvää palautetta. Ovat kokeneet, että on turvallista kun voivat olla videoyhteydessä omaan läheiseen ja meidän henkilökuntaan, Ylilahti iloitsee.

Ryhmävideopuhelut ovat suuren ilon aihe

Vuoden aikana etähoidosta on tullut Alajärvellä pysyvä osa arkea. Työhön on nimetty etähoitaja, joka suorittaa etäkäynnit Suvanto Videopuhelun avulla. Teknologiasta on osattu ottaa irti paljon sellaistakin, mikä ”tavallisessa” hoidossa olisi liki mahdotonta järjestää. Suvanto Ryhmävideopuhelu on kannustanut ikääntyneitä kokoontumaan yhteen uudella tavalla.

– Se mikä meillä on kaikkein hauskin ja mukavin juttu on nämä ryhmäkeskustelut. Ne ovat tuoneet ikäihmisten koteihin paljon iloa. Hoitaja on käynyt esimerkiksi kirkkokonsertissa ja museoissa. Hän on välittänyt vuodenaikojen kauniita hetkiä. Näistä he saavat keskustella siinä ryhmäpuhelussa keskenään. Se on heille kyllä tärkeä asia.

Lue täältä lisää Järvi-Pohjanmaan etähoitaja Ritva Ala-Mattisen työpäivän kulusta!

Ikäihmisetkin ovat tässä päivässä mukana

Suvanto Caren palveluita Marita Ylilahti suosittelee lämpimästi.

– Kyllä minä ihan sydämestäni sanoisin: kannattaa kyllä hankkia. Se on tulevaisuutta ja se on tätä päivää ja palvelee myös ikäihmisiä, vaikka moni luulee, ettei ikäihminen ja teknologia kuulu yhteen. Mutta kyllä tässä tapauksessa kuuluu.

Hän arvelee, että teknologiapelon taustalla saattaa olla vanhanaikainen käsitys siitä, että ei tiedetä kuinka ikäihmiset ovat tässä hetkessä mukana.

– Juuri tässä tulin asiakaskäynnillä jossa meillä oli Teams-yhteys omaiseen. Siinä 95-vuotias mummo keskusteli poikansa kanssa ja minä sain nämä muuta asiat hoidettua läheisten kanssa, Ylilahti hymyilee.

Tämän ja muut Suvanto Caren Turvallisesti kotona -keskustelusarjan jaksot löydät Youtube-kanavaltamme! Ota Suvanto Care seurantaan, niin pystyt jatkuvasti selvillä siitä, miten teknologia tulee mullistamaan ikääntyneiden laadukkaan kotihoidon Suomessa!