17.12.2021

Helpota muistisairaan kotona asumista – Tuija Salmen viisi vinkkiä!

– Valot ja värit, vastaa Tuija Salmi napakasti kysymykseen, mikä on tärkeintä muistisairaan asuntoa suunniteltaessa. Salmi tietää mistä puhuu. Pitkän työuran sisustus- ja kalustepuolella tehnyt Salmi kiinnostui viime vuosikymmenen alussa eritoten hoivakotien ja muistisairaiden kotien suunnittelusta. Erityisellä tavalla asia kolahti, kun Salmen äiti sairastui muistisairauteen muutama vuosi sitten.

– Äidin diagnoosi oli todella syväluotaus. Se osui eri tavalla, raskaasti. Toisaalta itselle tärkeä aihe muuttui vielä enemmän läheiseksi. Teen tätä työtä tosi sydämellä ja koen, että työlläni on merkitystä, Salmi pohtii.

Salmi tekee yhteistyötä niin suunnittelijoiden, kalusteyritysten kuin rakennusliikkeiden kanssa. Sisustussuunnitelmia Salmi toteuttaa yksityisille sekä hoivapalveluyrityksille. Suurin asiakasryhmä ovat nimenomaan hoivakodit.

– Oli valaistuksen hetki, kun ymmärsin, että lähes kaikki jotka asuvat hoivakodeissa ovat muistisairaita. Aloin miettimään maailmaa heidän näkökulmastaan – se on erilainen ja muuttuu koko ajan pikku hiljaa. Haluan että hoivakoti on nimenomaan näiden ihmisten koti, ei laitos.

Salmen mukaan muistisairautta tukeva sisutus palvelee myös hoivakodin henkilökuntaa. Kun asukkaita ei tarvitse mittavissa määrin ohjeistaa ja opastaa tilan hahmottamiseen, hoitajat pystyvät keksittymään paremmin itse hoivatyöhön.

Viisi vinkkiä muistisairaan kotiin!

Tuija Salmi kehottaa aloittamaan muutostyöt muistisairaan kotona ajoissa, heti kun sairaus antaa ensi oireitaan. Näin ihminen tunnistaa tilan ja oppii muistamaan hänelle hankitut kalusteet. Sairauden edetessä samaa tunnistamisen tunnetta ei enää synny ja muutostyön myötä tilan hahmottaminen on haasteellisempaa.

Siivous

Tilan muutostyöt tulisi aloittaa aivan aluksi siivouksella. Turhat tavarat nurkissa ovat monella tapaa vaarallisia: ne keräävät pölyä ja hometta, sekä ovat paloturvallisuuden kannalta riski. Tavarakasoihin voi kompastua tai ne voivat romahtaa päälle. Sairauden myötä ihminen saattaa kerätä nurkkiinsa tavaraa enenevissä määrin. Läheisten tulisi suorittaa tai auttaa siivoustyössä omaisen parasta ajatellen.

Valo

Iän myötä hämäränäkö heikkenee. Siksi riittävä valon määrä on ikääntyvälle erittäin tärkeä. Oikeaan aikaan ajastettu valo auttaa muistisairasta havainnoimaan myös eri vuorokauden ajat: pimeässä nukutaan, valoisaan aikaan ollaan hereillä.

Värit

Värisävyjä tärkeämpiä ovat eri tummuusasteet ja värien kontrastit. Tummasävyinen huonekalu vaaleaa taustaa vasten auttaa hahmottamaan kalusteen paremmin. Myös värinäkö haalistuu vanhetessa, ensimmäiseksi lähtevät sinisen sävyt, viimeisenä punaisen. Jos muistisairaan huoneen sävyjen kontrastin haluaa tarkistaa, huoneesta voi ottaa valokuvan, säätää kuvan sävyt mustavalkoiseksi puhelimen avulla ja katsoa, kuinka hyvin eri kalusteet erottuvat tilassa.

Materiaalit

Tasainen väritys ja selkeys kuuluvat muistisairaan kotiin. Pinnoissa tulisi suosia enemmän mattaa kuin kiiltävää. Kognitiivisen kyvyn heikkenemisen vuoksi hahmotushäiriöt ovat muistisairaudessa yleisiä. Kiiltävä lattia voi aiheuttaa muistisairaan mielessä ajatuksen, että alla on vettä tai jäätä. Kuviointi taas voi synnyttää mielikuvan ojasta tai kuopasta.

Tutut tavarat

Ikääntyneelle on usein hoivakodeissa omat, ergonomisesti suunnitellut istuimet ja sängyt. Näitä kannattaa turvallisuussyistäkin suosia, mutta muistisairaan huoneeseen tulisi varata myös hänelle tuttuja esineitä ja asioita. Taulut ja valokuvat ovat usein rakkaita ja auttavat muistamaan läheisten kasvot.

Tuija Salmi suosittelee lämpimästi muistisairaan kotiin myös apuvälineitä, kuten Suvanto Caren luotettavia palveluita. Niitä Salmi hyödyntää myös oman muistisairaan äitinsä kodissa. Lue lisää!

Tuija Salmen kotisivut löytyvät osoitteesta tampellantyohuone.fi